Café Naserian och Alnarps Bokhandel har upphört men lever kvar i våra hjärtan

Viss kurslitteratur kan ändå köpas. Titta under fliken Sidor om böcker i högerkolumnen




måndag 9 augusti 2010

Kanin och öl i grytan

Nästa kväll var det dags för ännu en belgisk specialitet. När vi sett oss omkring i Tuinen van Hoegaarden hela dagen lång och tittat oss trötta på platsen för vårt gemensamma planteringsprojekt åkte vi hem till familjen Derom i samhället intill. Geert och Veerle har köpt ett gammalt 1800-talshus som de som bäst håller på att renovera.

I kväll var det Geert som stod vid spisen. Veerle lagar för det mesta vardagsmaten medan Geert oftast tar sig an matbestyren vid festligare tillfällen. Låter det bekant? Det är ganska sällan man hör motsatsen, alltså att mannen i familjen lagar vardagskäk och kvinnan står för festmaten. Hur gör ni i ert förhållande?

Kvällen innan när vi sörplade musslor pratade Geert sig varm för en annan typisk belgisk maträtt som han brukade laga – kanin. I Sverige är det minsann sällan som kaniner hamnar på matbordet i alla fall som tillagade, men i Belgien hör det alltså inte till ovanligheterna.

En grannfamilj producerar kaniner för att ätas upp. Ja, själva produktionen står kaninerna själva för förstås, men grannarna säljer sedan avkomman. Geert köpte en stor bamsing och fick hem den slaktad och färdigstyckad.

Så här gjorde Geert. Först brynte han kaninbitarna i olivolja tills de var gyllene gulbruna runt om. Sedan tillsattes mycket av grovt skivad gul lök (Geert tog fyra stora lökar) som frästes lätt glasiga.

Därpå hällde han i lite vatten för att lösa upp stekytan i grytan. Vattnet fick sjuda i grytan i ungefär en tredjedels kvart innan den fylldes på med en stor flaska av smakrikt mörkt öl. Här använde Geert en jättestor flaska, nära nog en liter skulle jag tro, med ölsorten Alpeide från Hoegaarden bryggeri.

Sen tillsatte han salt och nymalen svartpeppar, lagerblad och rikligt med färsk timjan. Överst la Geert en stor skiva ljust bröd bredd med stark senap. Nu fick det hela koka under lock i 45 minuter varpå det var dags att lägga i ett kvarts kilo katrinplommon. Efter ytterligare 20 minuters kokning var det så äntligen tid att smaka av, krydda lite mer om det behövdes och voilà: ‘Bon Appétit’!

Barnen hade inga problem med att vänta på att Geerts delikata kanin skulle bli klar

Vi åt kaninen med kokt potatis och en ljuvlig grönsallad. Egentligen skulle det ha serverats pommes frites förstås, men eftersom vi åt det kvällen innan tyckte Geert att vi skulle variera oss. Det tackar jag för! Flottiga potatisstänger hör inte till min favoritföda precis.


Familjen Gaunitz, Peter, Amani och Judy - nöjda och mätta matgäster

Hur det smakade? Underbart gott. Kanin är inget vidare fett kött, påminner faktiskt en aning om kyckling, så det behövs rikligt med plommonsky till. Vi drack rött vin och iskallt vatten. Helt lyckat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar