Café Naserian och Alnarps Bokhandel har upphört men lever kvar i våra hjärtan

Viss kurslitteratur kan ändå köpas. Titta under fliken Sidor om böcker i högerkolumnen




måndag 7 mars 2011

Gröna sidan upp

Trädgårdsmästaren med stort T

Äntligen är den här! Alltså trädgårdsmästare Kjell Åbergs förstfödda bok, Gröna sidan upp. Ja, det kom ut redan 2010, men på eget förlag så därför har jag inte stött på den förrän nu i helgen på trädgårdsmässan i Malmö.

Av titeln kan man ana att det är en bok för noviser eller tummenmittihandare, men den är minst lika läsvärd även för andra än idel nybörjare. Den ena grönsaken efter den andra behandlas på uppslag efter uppslag, med en sida text och en sida välfylld av Lena Dramaeus-Åbergs seminaivistiska kritteckningar, lika mustiga och färgstarka, betagande och överväldigande som tecknaren själv.

Textsidorna är raka motsatsen, helt utan krusiduller. De börjar alla med en liten anekdot från Kjells mångåriga liv som odlare, filur och torgare. Sen kommer odlingsråden, korta, distinkta och krusidullfria. Inte ett enda onödigt ord där inte. Kjell säger själv att han skalat bort allt onödigt rundsnack och bara sparat själva kärnan i odlingstipsen; det som man verkligen har nytta av när man själv ska försöka sig på att odla.

Till sist presenteras Lenas spännande recept med grönsaken i fråga som huvudkomponent.

Kjell förärade mig en bok och sa att jag skulle läsa avsnittet om mangold och spenat. Jag gjorde så och detta är vad jag läste: 
"Spenat har länge varit förknippat med Karl-Alfred. Denne märklige ilandgångne sjöman har genom sitt dagliga intag av denna bladväxt och det fysiska mirakel detta innburit för honom, givit föräldrar ett tveksamt argument för att lura i sina barn spenat. Tiden har äntligen runnit ut för den med abnorna underarmar utrustade sjömannen. Moderna barn känner inte till Karl-Alfred, spenatstuvningens framtid är i allvarlig fara!"

I slutet av boken finns några mer allmänna sidor eller ibland bara halv- eller kvartssidor, med rubriker som Barnens grönsaksodling, Odla med fiberduk, Växtföljd, Täckodlig, Djupbädd, Kompost, Skörd och lagring. Boken avslutas med tvåsidorskapitlen Kryddväxter - grönsakernas vänner, Välkommen in i grönsakslandet och allra sist en knapp sida Elände, som i det här sammanhanget handlar om skadegörare på det gröna. 

Är då det här en bok för trädgårdshyllan? Ja, utan tvekan. Särskilt förtjust är jag i Kjells små berättelser från hans eget liv och leverne. Det är den absoluta behållningen av boken.

Även om idéen att skala bort onödigt fyllnadstrams från odlingsbeskrivningarna i grunden är mycket sund, särskilt med tanke på hur många trädgårdsböcker det kommer ut som nästan bara innehåller gull- och utfyllnadstext, men beskrivningerna blir ibland allför summariska. Jag saknar också stundtals viss information. Under Mangold och spenat står det exempelvis inget om att spenat är en långdagsväxt som går i blom när dagen är sommarlång. Istället skylls detsamma på värmen. Snarare desinformation alltså.

En ynka kvartsida om kompostering räcker inte heller till för att seriöst belysa ett så viktigt ämne för trädgården som just detta, fast det var väl inte avsikten heller kanske. Det finns ju hela böcker som behandlar just kompostering.

Recepten är också härliga. Inga svåra konster krävs utan allt verkar lätt att sno ihop. Men flera annorlunda och spännande förslag är det minsann. Jag får lust att prova på flera av recepten och varför inte då Mangolasagne och valnötssås. Läs den, roas, lär och laga, ät och odla!

På mässan Skånska trädgårdar i Malmö i helgen hade Kjell en liten men mycket tilltalande monter där han också sålde sin bok. Nu väntar jag på släppet av Lena Dramaeus-Åbergs bok - och det är ju en roman!


Amani fick låna trädgårdsmästarhatten en liten stund


Hatten åter till herr trädgårdsmästare Åberg


Åbergs monter utan Åberg men med Åbergs hatt och den nya åbergska boken 

1 kommentar:

  1. en riktig bra bok jag håller med . Bara synd att många missar denna pärla som inte är känd

    SvaraRadera