Café Naserian och Alnarps Bokhandel har upphört men lever kvar i våra hjärtan

Viss kurslitteratur kan ändå köpas. Titta under fliken Sidor om böcker i högerkolumnen




torsdag 21 oktober 2010

Välj rätt olja i köket - fettsyror 1

All mat påverkar förstås vårt välbefinnande. Men av allt vi stoppar i oss, är det frågan om inte fettsyrorna spelar den mest avgörande rollen för hur vi mår. Att välja rätt olja till maten handlar alltså långt ifrån bara om smakupplevelser, utan är betydligt mer livsavgörande än så. Det är bokstavligen en fråga om liv eller död, åtminstone på lite längre sikt.

Fett förekommer ju lite varstans bland våra matvaror men i störst mängd i mjölkprodukter som smör och ost, i oljor och nötter, fisk och kött. Som matfett använder vi vanligen smör, margarin eller olika matoljor. Vad ska vi då välja att svälja och varför?

Köp aldrig Bernaisesåspulver - inget annat innehåller så mycket transfetter 

Ja, vad som är bäst bland matfetterna är lätt att svara på. Använd olivolja och rapsolja. Undvik solrosolja, majsolja, sojaolja och smör. Ännu värre är förstås transfetter som du hittar i fabrikstillverkade kakor, kex, såsmixer och annan industrimat. Transfetter är direkt hälsovådliga och är ju tack och lov på väg att försvinna från många produkter.

Olivolja och rapsolja alltså. Dessutom har vi linoljan som har en särställning bland oljor. Om detta och mer därtill återkommer jag snart.


Digestivekex innehåller också transfetter   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar