Min rumsfrände Patrick beskrev en rätt som han hade tillagat med fisk, tunn pasta, russin och pinjenötter med sådan inlevelse att han inspirerade mig att försöka göra något liknande. Jag följer ju sällan recept så jag tänkte som vanligt blanda och ge.
Alla hjärtans middag
Det här bestämde jag mig för att använda:
rödspättafiléer
tunn trådpasta kallad "capellini fidelini" av 100 % durumvete
rödlök
purjolök
havregrädde, Oatly iMat
pinjenötter
russin, svarta
tomat
tomatpuré
vitlök
saffran
kanel
gurkmeja
olivolja
färsk timjan
örtsalt på bordet
Så här gjorde jag:
Först stekte jag spättafiléerna, eller snarare värmde upp dem rejält i en stekpanna och kokade trådpastan i tre minuter.
Därefter skivade och stekte jag rödlök och purjolök i en annan stekpanna, tillsatte hackad tomat och lät det hela mjukna.
Så var det dags för pressad vitlök, mald kanel och gurkmeja, en liten påse saffran, russin och pinjenötter. Sedan hällde jag i havremjölk och tryckte ut en lång sträng tomatpuré från tuben, rörde runt och lät det hela puttra en stund. Nu vände jag i fisken och pastan, blandade allt och lät det ta värme. Till sist klippte jag färsk timjan över anrättningen och ringlade lite olivolja av bästa sort därpå.
Klart att servera. Därtill en stor flaska Didrik, ett danskt mörkt och smakrikt öl från "de 5 gaarde". En rigtig dansk luxusbrug med stolte traditioner som min danske bror Johan vänligen nog lämnade i kylen efter sitt besök nu i helgen.
Ja, det blev väldigt gott! Jag har inte skrivit ut några mängder i oreceptet ovan, men det är som vanligt: prova dig fram. Det behöver ju inte bli precis likadant varje gång. Kram till er alla!
Låter smaskens
SvaraRadera