All mat påverkar förstås vårt välbefinnande. Men av allt vi stoppar i oss, är det frågan om inte fettsyrorna spelar den mest avgörande rollen för hur vi mår. Att välja rätt olja till maten handlar alltså långt ifrån bara om smakupplevelser, utan är betydligt mer livsavgörande än så. Det är bokstavligen en fråga om liv eller död, åtminstone på lite längre sikt.
Fett förekommer ju lite varstans bland våra matvaror men i störst mängd i mjölkprodukter som smör och ost, i oljor och nötter, fisk och kött. Som matfett använder vi vanligen smör, margarin eller olika
matoljor. Vad ska vi då välja att svälja och varför?
Köp aldrig Bernaisesåspulver - inget annat innehåller så mycket transfetter
Ja, vad som är bäst bland matfetterna är lätt att svara på. Använd
olivolja och
rapsolja. Undvik solrosolja, majsolja, sojaolja och smör. Ännu värre är förstås
transfetter som du hittar i fabrikstillverkade kakor, kex, såsmixer och annan industrimat. Transfetter är direkt hälsovådliga och är ju tack och lov på väg att försvinna från många produkter.
Olivolja och rapsolja alltså. Dessutom har vi linoljan som har en särställning bland oljor. Om detta och mer därtill återkommer jag snart.
|
Digestivekex innehåller också transfetter |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar