Det är förunderligt att dessa gamla läror fortfarande spökar, särskilt som just majsolja och solrosolja hör till det som vi ovillkorligen bör undvika att konsumera överhuvudtaget. Det är min kollegas yttrande som har föranlett mig att söka bringa lite ljus i detta fettmörker och fått mig till att försöka förklara hur det egentligen ligger till.
Ät gärna solrosfrön, men undvik solrosolja
Men låt oss ta det från början. Fettet i vår mat och framförallt i smör, margarin och matoljor utgörs främst av triglycerider. Fett kan dessutom vara bland annat fosfolipider eller olika steroler. Trigycerider är estrar som består av alkoholen glycerol och tre fettsyror. Fettsyrorna i triglyceriderna är uppbyggda av en kedja med kolatomer som binder till sig väte. I ena änden av kolkedjan finns en metylgrupp, –CH3, och i andra änden en karboxylgrupp, -COOH.
Fettsyrorna brukar indelas efter antalet kolatomer i kedjan och efter förekomst eller avsaknad av dubbelbindningar mellan kolatomerna och dessa dubbelbindningars placering. Kedjans kolatomer ges nummer vanligen räknat från metylgruppen.
Fettet i smör består till största delen av mättade fettsyror
Fettet i vår mat kan vara antingen
- härdat
- mättat
- enkelomättat eller
- fleromättat
Låt oss nu koncentrera oss på det fleromättade fettet i majsolja och solrosolja som påstås vara hälsosamt. Fleromättade fettsyror kan indelas bland annat i n-3-fettsyror och n-6-fettsyror beroende på var första dubbelbindningen är placerad. Tidigare kallades de omega 3- och omega 6-fettsyror. Hos n-3-fettsyrorna sitter första dubbelbindningen mellan 3:e och 4:e kolatomen räknat från metylgruppen och hos n-6-fettsyrorna sitter den mellan 6:e och 7:e kolatomen.
Till n-6-gruppen hör majsolja, solrosolja och nattljusolja, till n-3-gruppen räknas fiskolja, rapsolja och linfröolja.
Linolsyra som är en n-6-oljesyra och α-linolensyra som är en n-3-oljesyra är båda essentiella och måste alltså tillföras kosten. Inga däggdjur förmår bilda dessa själva genom metabolismen. Linolsyra omvandlas i kroppen till bland annat GLA och AA och α-linolensyra ombildas till EPA, DPA och DHA:
Linolsyra (LA) 18:2 > γ-linolensyra (GLA) 18:3 > Dihomogammalinolensyra (DGLA) 20:3 > Arakidonsyra (AA) 20:4
α-linolensyra (ALA) 18:3 > Eikosapentaensyra (EPA) 20:5 > Dokosapentaensyra (DPA) 22:5 > Dokosahexaensyra (DHA) 22:6
Siffrorna efter fettsyrans namn visar antal kolatomer och antal dubbelbindningar i kolkedjan (t ex 18:2)
Nu har vi kommit till själva kärnpunkten. Det som är viktigt är dels mängden GLA, AA, EPA och DHA som konsumeras och dels förhållandet mellan n-6-oljesyrorna GLA och AA å ena sidan och n-3-oljesyrorna EPA och DHA å den andra.
Nästa inlägg är tänkt att handla om hur GLA, DGLA, AA, EPA och DHA påverkar oss och vårt välbefinnande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar