Café Naserian och Alnarps Bokhandel har upphört men lever kvar i våra hjärtan

Viss kurslitteratur kan ändå köpas. Titta under fliken Sidor om böcker i högerkolumnen




onsdag 26 augusti 2009

Lilla Japan

Som vi tidigare berättat gör jag projekt vid sidan om verksamheten i bokhandeln och caféet. Förut jobbade jag som trädgårdsmästare på Augustenborgs botaniska takträdgård i Malmö och i våras ritade jag en ny visningsträdgård till ett av taken ute i Augustenborg. I fredags var jag där och tittade till trädgården och passade på att fotografera lite för att visa er hur den ser ut. Kommer förhoppningsvis att vara ännu finare nästa år när plantorna fått lite mer tid att växa till sig.

Trädgården är lite Japan-inspirerad med många fina prydnadsgräs blandat med perenner och lökar, den ska vara så lättskött som möjligt, fungera uppe på taket och vara ett blickfång för de besökare som kommer. Jag tycker om att kombinera olika former, runt med kantigt, spetsigt med mjukt, högt med lågt och så vidare. Genom trädgården går en stenlagd gång som passerar förbi ett silverpäron (Pyrus salicifolia) och tillbaka ner till gångbryggan som går längs med hela takträdgårdarna (en trädgård på nästan 10 000 kvadratmeter som befinner sig flera meter över marken).

Här ser man trädgården fotograferad lite uppifrån, i den oregelbunda halvcirklen innanför gången växer vårälvsäxing Sesleria heufleriana, Stipa pennata och överallt sticker den grekiska vitlöken upp med sina stjärnformade vita blommor.

En bild tagen bakom silverpäronets stam som blickar ut över gången som kantas av japanskt blodgräs, Imperata cylindrica. Bakom blodgräset är ett fält med Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' och bland annat Echinacea purpurea 'Magnus'.
Hoppas ni tycker om den!
/Elsa

Ps. Om ni vill veta mer om Augustenborgs botaniska takträdgård och gröna tak, besök: http://www.greenroof.se/ Ds.

onsdag 19 augusti 2009

Veckans bok

Titel: ABC om mördarsniglar
Författare: Kerstin Engstrand
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-518-5235-5



Det finns få saker som förenar trädgårdsfantaster mer än kampen mot ohyra, och främst då kanske kampen mot de förhatliga spanska skogssniglarna – mera kända som mördarsniglar. Överallt finns huskurer och tips om hur man bäst och lättast blir av med de slemmiga krypen, men vilka fungerar egentligen?

Veckans bok är skriven av Kerstin Engstrand och är full med fakta och konkreta råd. Visste du till exempel att en snigel kan lägga 400 ägg per säsong? Tänk dig in i skräckscenariot att alla dessa kläcks och i sin tur lägger 400 ägg var som i sin tur lägger 400 ägg som…. Etc. etc.

Efter att ha läst boken känner jag att upptäcker jag någonsin en mördarsnigel i min trädgård (peppar, peppar, ta i trä) så har ett evighetslångt krig startat. Precis så beskriver nämligen Engstrand det och jag hoppas innerligt att det är jag som går vinnande ur striden. Som i alla krig gäller det att känna sin fiende, så första steget i att bli av med de förhatliga sniglarna är att lära sig så mycket som möjligt om dem. Engstrand bok är helt klart en bra början på detta.

Emellanåt kan jag dock tycka att boken är lite väl ”enkel” och det hade varit trevligt med lite mer fördjupningar här och var. Betydelsefullt tycker jag kapitlet om hur man identifierar mördarsnigeln är, det är viktigt att komma ihåg att alla sniglar eller snäckor inte är farliga i din trädgård så varför ödsla tid och vara grym i onödan.

Väl mött i bokhandeln och du… kampen går vidare!
/Elsa

onsdag 12 augusti 2009

Veckans bok



Titel: Citrus i kruka
Författare: Eva Rönnblom
Förlag: Ica bokförlag
Utgivningsår: 2009-08-12
ISBN: 978-91-534-3308-8




Nu är vi som sagt tillbaka efter sommaruppehållet och vi drar genast igång med veckans bok precis som vanligt.

Och låt mig säga; Äntligen! Det har länge behövts en citrus-bok på svenska. Vi är många som köpt exotiska små citrusträd som både doftar ljuvligt, bär frukt och hjälper till att drömma oss bort till varmare breddgrader. Men hur sköter man sedan om trädet när det väl står där på fönsterbrädan? Och hur gör man om man vill testa att så sina egna citrus-kärnor hemma?

Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist och tecknare, kanske mest känd för sin medverkan i tidningen Allt om trädgård och är nu aktuell med boken ”Citrus i kruka”. I boken får vi följa med under hela citrus-året, vad ska göras och när? Och hur gör man för att få starka citrusträd som är friska och bär frukt år efter år? I verket finner man vad man ska tänka på när man väljer träd, hur man tar sticklingar eller sår egna kärnor, vilken jord man ska använda, bra växtbelysning, vilka skadegörare som angriper citrus och mycket annat. Det finns även en uppslagsdel där 15 olika sorters citrusväxter presenteras art för art.

En perfekt bok att ha hemma både för kunskapen och för inspirationens skull.
Mycket nöje!
/Elsa

Psst… När ni är ute och tittar på boken i vår bokhandel, passa på att smaka den fantastiskt goda ekologiska citron-läsken som finns i caféet!

måndag 10 augusti 2009


Idag måndag 10 augusti öppnar café och bokhandel igen efter sommaruppehållet. Bananerna, Musa basjo, på uteserveringen har vuxit sig stora sen i juni och på glasverandan har den slingrande klätterväxten Stauntonia purpurea så smått börjat att ta plats och är snart på väg fylla ut spaljén.


Konditorikylen är uppstartad men behöver fyllas på med både det ena och det andra. Våra omtyckta ciabatta med pesto och mozarella är förstås redan klara.


Bokyllor och exponeringsbord är välfyllda med spännande trädgårdsböcker. Så vad väntar du på? Välkommen in på ett besök!